Vi mennesker har en velutviklet hjerne med god evne til bekymring. I motsetning til andre pattedyr, kan vi gruble, tenke katastrofetanker og være selvkritiske. Noen ganger er det en god evne å ha, men det kan også bidra til unødvendig grubling. En terapiretning innen psykologien, metakognitiv terapi, er opptatt av hvordan vi tenker om tankene våre. Plages du med at du bekymrer deg veldig mye i svangerskapet, kan det være godt å trene opp evnen din til å regulere grublingen. Her kan du finne tips: http://www.kognitiv.no/wp-content/uploads/2014/11/Hvordan_handtere_bekymringer.pdf
0 Comments
Å laget et barn inni egen kropp kan føles som et stort ansvar. Det du spiser, drikker og gjør, angår nå ikke bare deg selv, men påvirker også den lille spiren. For mange kvinner gir dette en positiv motivasjon til å kanskje spise sunt, sove litt ekstra og roe ned i hverdagen. For noen kvinner kan imidlertid ansvarsfølelsen gi grobunn for en sterk frykt for å gjøre noe feil eller ikke være flink nok som gravid. Små bekymringer kan vokse seg store og bli mange, og noen føler på tankekaos og indre uro. Er det trygt for meg å trene? Skulle jeg ikke ha spist den yogurten som nesten hadde gått ut på dato? Ble babyen skadet av at jeg nå stresset litt? Hvis man strever med mange og sterke bekymringer, så er det viktig å søke kvalitetsikrede råd hos for eksempel jordmor, fastlege eller offentlige instansers nettsteder som matportalen.no. Internett florerer av forum og blogger med varierende kvalitet som kan trigge bekymringer fremfor å roe dem. Hvis man til tross for gode råd opplever at bekymringene kverner rundt og påvirker deg negativt, kan det være til hjelp å jobbe mentalt med egen evne til regulering av grubling. Mer om det i neste blogginnlegg!
Mange venter med å fortelle familie og venner om graviditeten til de har passert 12 uker. Ofte handler dette om ønsket om å avvente med å spre nyheten til risikoen for spontanabort er redusert. Å være tidlig gravid kan være en god og koselig hemmelighet. For noen kan imidlertid denne tiden være ekstra krevende, siden man kan ha mange bekymringer samtidig som få vet om graviditeten. Da kan det være godt å lette på sløret til noen slik at man slipper å være alene med tankene sine. Man er ikke mindre gravid selv om man har kommet kort på vei.
Mange gravide strever med kvalme og slitenhet i den første tida av svangerskapet. Om lag 1 % av alle gravide opplever ekstrem vedvarende svangerskapskvalme som ikke går over etter første trimester. Kvalme kan oppleves svært krevende fysisk, men også psykisk. Vonde følelser kan overskygge gleden over å vente barn. Det kan være vanskelig å bli sykmeldt eller falle ut av sitt vanlige sosiale liv. Det kan dukke opp dårlig samvittighet over å ikke få til å følge alle råd om fysisk aktivitet og man kan bli bekymret over om babyen ikke får den næringen den trenger. I en slik situasjon kan det være godt å få luftet sine bekymringer hos familie, venner, jordmor eller fastlege. Partum Psykolog tilbyr også samtaler med vekt på støtte tidlig i svangerskapet.
|
InnholdHer legger jeg ut små tekster om viktige tema knyttet til svangerskap, fødsel og spedbarnstid. Arkiv
April 2020
Kategorier |