Partum Psykolog
  • Forside
  • Om meg
  • Kontakt
  • Kurs
  • Blogg
Picture

Negative fødselsopplevelser

5/30/2017

0 Comments

 
Forskning viser at det det er kvinnens egen opplevelse av fødselen som er avgjørende for om den oppleves som traumatisk, fremfor komplikasjoner i seg selv. Det betyr at en fødsel som fra et rent medisinsk ståsted kan ha vært ukomplisert, likevel kan oppleves som skremmende for kvinnen. For noen kvinner eller deres partnere kan en vanskelig fødselsopplevelse gi utfordringer i tiden etterpå. Hvis man kjenner på det, er det viktig å søke hjelp. Det kan da gjøre godt å få snakket gjennom fødselen med noen fra fødeavdelingen eller for eksempel jordmor og helsesøster på helsestasjonen. Partum Psykolog tilbyr også hjelp til håndtering av vanskelige fødselsopplevelser. 
0 Comments

​Følelser etter akutte keisersnitt

5/23/2017

0 Comments

 
Hvert år kommer rundt 10 000 barn til verden i Norge ved hjelp av keisersnitt. Litt over hvert tredje keisersnitt er planlagt, mens om lag to av tre keisersnitt skjer akutt. Slike hastekeisersnitt kan bli besluttet raskt og kan oppleves som skremmende for fødekvinnen og partner. Ofte går det fint å takle dette, men hvis man sitter igjen med mye frykt, bekymringer eller ubesvarte spørsmål, er det viktig å be om hjelp enten under innleggelsen på barselavdelingen eller etter hjemkomst. Man kan da få stilt spørsmål til f.eks jordmor eller lege som var involvert, gå gjennom fødselen med jordmor på helsestasjon eller få hjelp fra fastlege. Det kan også gjøre godt å få satt ord på opplevelsen i samtaler med familie eller venner. Hvis redsel og bekymringer vedvarer og man kjenner at det går ut over ens psykiske velvære, bør man få hjelp til å bearbeide fødselsopplevelsen slik at man forebygger utvikling av posttraumatisk stress eller fødselsangst. 
Picture
0 Comments

Behandling av fødselsangst

5/17/2017

0 Comments

 
Fødselsangst kan behandles og muligheten er stor for at du kan få det bedre under svangerskapet og utvikle større tiltro til egen evne til å mestre fødsel. Et viktig første steg er å utforske hva du er engstelig for. Bakgrunnen for fødselsangsten kan variere fra kvinne til kvinne. Ved å vite hva du er redd for, er det lettere å finne innfallsvinkler til å redusere frykten. Ofte vil det være bra å jobbe med angsten fra flere vinkler.

For eksempel kan det være viktig å få snakket med en jordmor og stilt spørsmål om praktiske ting knyttet til fødsel eller gå gjennom tidligere fødsel hvis du har negative erfaringer knyttet til den. Videre kan det være fint å få en omvisning på fødeavdelingen og prøvekjøre veien til sykehuset. Det kan være godt å snakke ordentlig med din partner om angsten og hva du tror du trenger av støtte under fødselen. Kanskje er det også en idé å ha med en annen støtteperson eller en fødselsdoula under fødselen for ekstra trygghet? 
​
Videre vil det kunne være hjelpsomt å lese selvhjelpslitteratur som for eksempel bøkene «En god fødsel» eller «Smertefri fødsel». Man kan da jobbe med mental trening og mestringsstrategier til bruk under fødselen som avspenning, visualisering og affirmasjoner. For mange vil det også være god hjelp i å gå i samtaleterapi for å utvikle innsikt i bakgrunnen for fødselsangsten og jobbe med å løse disse utfordringene. 
0 Comments

Øv deg på å ta i mot hjelp!

5/10/2017

0 Comments

 
Hvile, støtte og omsorg!
​
Å fullføre et svangerskap, gjennomgå en fødsel og bli forelder til et lite nyfødtbarn som trenger deg hele døgnet – det er en stor omveltning og en krevende situasjon! Kanskje føles det intenst og helt fantastisk, men det kan også oppleves som overveldende og slitsomt. En nybakt mor og en fersk familie trenger hvile, støtte og omsorg. Så, ikke vær redd for å ta i mot hjelp i denne spesielle perioden. Det er viktig og riktig, og ikke en svakhet. Så, hvis svigermor tilbyr seg å ta en trilletur slik at du får sovet, eller ei venninne kan holde lille nurket slik at du kan ta en dusj – takk ja og tenk at det er viktig at du tar vare på deg selv slik at du kan ta vare på den lille også! 
Picture
0 Comments

Smertefri fødsel: Anja Bay-metoden

5/3/2017

0 Comments

 
Tusenvis av danske kvinner har forberedt seg til fødsel ved hjelp av Anja Bay-metoden. Her lærer man konkrete teknikker for å føde uten angst og med lite smerte. Bpken gir en god forståelse av hva fødselssmerter er og hvordan vi kan påvirke vår smerteopplevelse ved hjelp av våre tanker, følelser, handlinger og omgivelser. Sjekk ut smertefrifodsel.dk for mer informasjon!
Picture
0 Comments

    Innhold

    Her legger jeg ut små tekster om viktige tema knyttet til svangerskap, fødsel og spedbarnstid.

    Hvis du ønsker referanser til kilder som tekstene bygger på, er det bare å ta kontakt.

    Tekstene kan ikke kopieres eller brukes andre steder uten avtale med meg.

    Arkiv

    April 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017

    Kategorier

    All
    Barseltid
    Fødsel
    Fødselsangst
    Gravid
    Keisersnitt

Proudly powered by Weebly
  • Forside
  • Om meg
  • Kontakt
  • Kurs
  • Blogg